maandag 23 juni 2014

TOMTOM

Dat was schrikken vanmorgen.
De TOTOM zat vast en weigerde dienst. Gisteren alles perfect, vandaag geen asempje. Het dingetje had ons tot nu toe prima de weg gewezen maar had er nu duidelijk geen zin meer in. Van alles geprobeerd natuurlijk, maar er valt niet veel te proberen want een handleiding ontbreekt al bij de aflevering. Zwaar de smoor in natuurlijk maar toch vrolijk vertrokken van alweer een prachtige plek waar we geheel vrij langs een rivier stonden, iets ten zuiden van Mo I Rana.

Het weer op de Lofoten werd niet beter en we besloten dan ook om niet helemaal naar de zuidpunt te rijden en daar met de boot over te steken, maar om via Narvik de eilanden weer te verlaten. Op weg naar Bodo waar we onze zeilvrienden ook weer zouden treffen, een tamelijk lange rit van zo'n 300 km. Aldaar lukte het met behulp van de slijpschijf van Jan T. ons ASA slot door te slijpen, het resultaat was wel dat de achterband lek bleek te zijn na die operatie, maar ook dat kon worden opgelost. Na Bodo gingen we verder naar het zuiden over de hoogvlakte van Noord Noorwegen en dat was weer iets totaal anders. De temperatuur daalde tot 2 graden (boven 0 gelukkig) en de weg golfde door het landschap. Later ging het langzaam dalend naar Mo I Rana.
Hat was een indrukwekkende omgeving.


Totaal anders dan we gewend waren geweest tot nu toe. Kaal en leeg,  maar met onderweg een paar gigantische parkeerplaatsen waarschijnlijk voor langlaufers in het winterseizoen.


Bij zo'n plek vonden we ook nog een lijk, of wat er van over was tenmiste. Eerst was niet helemaal duidelijk wat daar lag in die wittigheid maar het zal wel een schaap of geit geweest zijn.De poten lagen een eindje verder.
Wij reden door langs de E6 en gingen op zoek naar en plekje voor de nacht. Op goed geluk reden we en zijweg in en kwamen bij een alleraardigste plek aan de samenloop van 2 rivieren. Daar stonden een paar Noorse campers, maar er was nog plek zat dus wij vonden en mooi plaatsje. Opvallend verschijnsel was dat de Noren hun campers in een vierkant neerzetten en zo hun eigen besloten plekje creƫerden. Later op de avond compleet met barbecue. Wij werden niet bekeken. Hieronder zie je de situatie.Gezelligheid kent geen tijd.
De volgende dag op weg naar Mo I Rana waar we na een plek op een bouwterrein toch maar besloten om iets leukers te zoeken en dat ook vonden langs een mooie rivier die in de diepte stroomde en waar de schapen klingelend door het bos liepen.
Vandaag daarvandaan op pad om een datakaart voor ons internetje te kopen in Mo I Rana, wat een flinke plaats is. Lukte niet om een winkel van Netcom te vinden, dus op pad, ZONDER  Tomtom. Niet zo moeilijk want de E6 gaat door tot diep in Europa en die hoef je alleen maar te volgen. Maar voor de leuke avonturen is een goede navigator heel prettig.
Gelukkig kwamen we op een camping met alles er op en er aan, dus ook internet want we dachten dat de boel moet worden ge-upgrade. Na enig speurwerk bleek dat resetten voldoende was en de zaak marcheert weer.
Kunnen we vanavond ook nog voetbal kijken.
Mooi toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten