woensdag 4 juni 2014

HAPARANDA

Quizvraag: Wat is de meest oostelijke stad van Zweden?
Antwoord: Haparanda!
Nooit gedacht, zul je zeggen en bovendien ook nog nooit van gehoord.
Dat hoeft ook niet, maar bovenstaande feiten zijn wel waar. Wij wisten het ook niet voordat we het ergens lazen onderweg naar Haparanda. Het is zo'n beetje het eindpunt van de E4 in Zweden en als je de rivier overgaat sta je in de Finse plaats Tornio en al 500 km eerder staat op borden langs de E4 dat je op weg bent naar Haparanda.
Gisterten zijn we aangekomen bij, hoe kan het anders, het havenjte van Haparanda waar een paar vissersboten en veel kleine bootjes van Zweden liggen. Er werden er gisteravond drie te water gelaten op een helling, we zaten eerste rang. Alles verliep prima.
We staan nu op 66 gr 46,3 min Noord en op 23 gr 54,3 Oost en dat betekent dat de zon nog wel onder de horizon verdwijnt maar het blijft een klaarlichte nacht. Je kunt lezen tot 12 uur snachts zonder een lampje aan te doen. Waarschijnlijk kan het later ook wel maar we gaan hiet wat eerder naar bed dan thuis en na tienen zie je geen Zweed meer buiten lopen, die liggen al heel vroeg onder hun elandenvel. We zijn een dagje blijven staan maar dat vonden we toch wel wat doods; er is hier niets te krijgen behalve vers water en er komt geen vissertje lang met zakken gerookte garnalen die hij aanbiedt aan de gewaardeerde buitenlands gasten. Maar de mensen die hier rondlopen zijn vriendelijk en behulpzaam en dat is een verschil met de Zweden meer naar het zuiden toe.
Morgen gaan we via Haparanda en de aldaar aanwezige stroomversnellingen naar Pajala, dan naar Kiruna en via Narvik naar het eiland Senja in Noorwegen waar we Jan en Killy hopen te ontmoeten die daar per zeilboot naar toe zijn gegaan.
Maar....niets is zeker, het plan kan zomaar veranderen.

Wedgewood in Haparanda?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten